e-Cars - Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

sights

Είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης όλων των απαραίτητων υποδομών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο Δήμο μας.

Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 20 διπλών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων λειτουργεί πλήρως σήμερα στο δήμο μας και σύντομα όλοι οι σταθμοί φόρτισης θα εφοδιάζονται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας έτσι μια πραγματικά πράσινη κινητικότητα με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Έχουμε εγκαταστήσει το πρώτο σύστημα κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων "VVV eCarSharing", στη χώρα, το οποίο βασίζεται σε μια εφαρμογή για κινητά και επιτρέπει στους εγγεγραμμένους χρήστες να νοικιάσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από ορισμένες τοποθεσίες.

Στόχοι και οφέλη
   Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
   Μείωση των εκπομπών CO2
   Ενισχυμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες

  social media youtube

Επέκταση Δικτύου Φυσικού Αερίου

sights

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής, το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου εντός των δημοτικών μας ορίων βρίσκεται σε μεγάλη επέκταση δύο νέων αγωγών, οι οποίοι θα καταστήσουν το φυσικό αέριο προσβάσιμο στα περισσότερα νοικοκυριά της πόλης μας.

Ο ένας αγωγός βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στη Βούλα και τη Βουλιαγμένου και η κατασκευή του δεύτερου στη Βάρη θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021.


Σήμερα στο Δήμο μας λειτουργεί δίκτυο χαμηλής πίεσης 41,5 χιλιομέτρων, με το ποσοστό κάλυψης των νοικοκυριών του δικτύου στο 33%, ενώ το ποσοστό διείσδυσης είναι 37,4%.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής 2021-2025, το οποίο υλοποιεί ήδη η εταιρεία, περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων νέων δικτύων χαμηλής και μεσαίας πίεσης στο Δήμο μας.

Zero Waste - Μηδενικά απόβλητα

sights


Η εφαρμογή βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων για οικιακές και εμπορικές μονάδες, αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας.

Με την υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος διαχείρισης αποβλήτων με την ονομασία ''Διαχωρισμός Αποβλήτων στην Πηγή'', με μεθοδική εργασία και σε συνεργασία με κορυφαίους επιστημονικούς οργανισμούς, πρωτοπορούμε πανελλαδικά στη διαχείριση αποβλήτων

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένου, εκτρέπει πάνω από το 30% των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων από την υγειονομική ταφή, ένα ποσοστό που μας κατατάσσει στην κορυφή των δήμων της χώρας.

Ο μέγιστος στόχος μας είναι να γίνουμε ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

  social media youtube

Διαχείριση Αποβλήτων

sights

Σε δύο περιοχές του Δήμου μας, υλοποιούμε δύο προγράμματα, Benefit As You Save (BAS) & Pay As You Throw (PAYT), τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ ταυτόχρονα.

Το πρόγραμμα Benefit As You Save – BAS ανήκει στο ευρωπαϊκό έργο Interreg όπου ο Δήμος μας είναι Επικεφαλής Εταίρος και το Πρόγραμμα PAYT  αποτελεί μοντέλο επιβράβευσης για τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Το κύριο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος BAS είναι η άμεση παροχή κινήτρων στους πολίτες ανάλογα με τη συμβολή τους στη χωριστή επιλογή των αποβλήτων στην πηγή και η επιβράβευση τους με πόντους επιβράβευσης.

Το Pay As You Throw (PAYT) είναι ένα μοντέλο τιμολόγησης για τη διάθεση των αποβλήτων και μετά από ορισμένα νομοθετικά μέτρα που γίνονται, τα νοικοκυριά θα χρεώνονται για τα δημοτικά τέλη τους ανάλογα με την απόδοση των αποβλήτων τους και θα ανταμείβονται με πόντους επιβράβευσης.

Η επόμενη φάση του προγράμματος είναι η σταδιακή επέκτασή του σε ολόκληρο τον Δήμο Βάρης, Βούλα Βουλιαγμένου, μέχρι το τέλος του 2023.

Συμμετέχουμε επίσης ως βασικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE IP GREECE, για την υλοποίηση της Κυκλικής Οικονομίας και έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

  social media youtube

Διαχείριση Αποβλήτων - 7 ρεύματα

sights

7 Ρέυματα
   Ροή χαρτιού
   Ρεύμα γυαλιού
   Ρεύμα PMD (πλαστικό, μπουκάλια νερού χάλυβα, TetraPak)
   ΠΛΑΣΤΙΚΌ PET μπουκαλιών
   Πράσινο – Ρέμα κλαδέματος και κηπουρική
   Ρεύμα οργανικών – αποβλήτων τροφίμων

Η παραλαβή τους πραγματοποιείται από πόρτα σε πόρτα σε προγραμματισμένες ημέρες και ώρες.
Στα νοικοκυριά παρέχονται από το Δήμο δωρεάν αυτοκόλλητα με κωδικούς QR σε τρία χρώματα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο) και ενεργοποιούν τον 12ψήφιο μοναδικό κωδικό των αυτοκόλλητων, με την εγγραφή τους σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Κάθε νοικοκυριό έχει τον δικό του κωδικό QR και ο Δήμος κατά τη συλλογή πλαστικών σακουλών, «σαρώνει» ψηφιακά τα «έξυπνα» αυτοκόλλητα για να μετρήσει τους συλλεγχθέντες πόντους και να πιστώσει την ποσότητα σε κάθε νοικοκυριό.
Για κάθε σακούλα που καταχωρείται ψηφιακά, ο Δήμος δημιουργεί ένα ''ψηφιακό πορτοφόλι' για κάθε συμμετέχοντα.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο Δήμος μας θα είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας, ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταμείψει τους συμμετέχοντες μειώνοντας τα δημοτικά τέλη ή/και παρέχοντας προσφορές για πρόσθετα προϊόντα και υπηρεσίες.

  social media youtube

Κυκλική Οικονομία Στην Πράξη

sights

Ο Δήμος μας είναι επίσης πρωτοπόρος στην παραγωγή μαλακτικό εδάφους, το οποίο παράγεται από πράσινα και οργανικά απόβλητα που συλλέγονται από τα νοικοκυριά.

Τα εδαφοβελτιωτικά VITA GREEN και VITA GREEN PLUS είναι υψηλής ποιότητας και ακολουθούν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που βασίζονται στην οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα. (2008/98/ΕΕ) και είναι πιστοποιημένη ως κατάλληλη για βιολογική γεωργία και βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού ECOLABEL.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει καταφέρει να κλείσει τον κύκλο της Κυκλικής Οικονομίας, ολοκληρώνοντας την οικονομική βιωσιμότητα της δράσης, μέσω δημόσιας ανοικτής δημοπρασίας 10.000 σακουλών VITA GREEN και VITA GREEN PLUS, που προσέθεσαν έσοδα στον προϋπολογισμό του δήμου.

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

sights

Μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και της σύνδεσής τους με το δίκτυο κοινής ωφέλειας με net metering, έχουμε βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών κτιρίων μας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις αποδοτικότητας σε 116 δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικά κέντρα, διοικητικά κτίρια κ.λπ., ενώ φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν συνολικής ισχύος 3,2 MW στις στέγες των κτιρίων.

Εκτιμούμε ότι η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 45,6 GWh και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,8 GWh / έτος.

Ο Δήμος μας ολοκλήρωσε πρόσφατα το ευρωπαϊκό έργο InnoWee, όπου τα δομικά υλικά μετατράπηκαν σε υψηλής προστιθέμενης αξίας προκατασκευασμένα πάνελ εξοικονόμησης ενέργειας.
Αυτά τα νέα δομικά υλικά έχουν εντυπωσιακά υψηλή ενεργειακή απόδοση και δημιουργήθηκαν με την ανακύκλωση των αποβλήτων κατασκευής.

Ο Δήμος μας συμμετείχε στο έργο χρησιμοποιώντας ένα από τα δημοτικά μας κτίρια ως χώρο δοκιμών όπου εγκαταστάθηκαν τα πάνελ και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου παρακολουθούται συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Δημοτικό Φυτώριο

sights


Ανακατασκευάσαμε και επεκτείναμε τη λειτουργία του δημοτικού φυτωρίου και παράγουμε περισσότερα από 80.000 λουλούδια και φυτά σε ετήσια βάση, τα οποία φυτεύονται στους χώρους πρασίνου και τα πάρκα της πόλης μας.

Έχουμε ένα συνεχιζόμενο εκτεταμένο πρόγραμμα φύτευσης δέντρων και λουλουδιών, πρασινίζουμε την πόλη μας.

Η ανάπτυξη και η ποιότητα αυτών των φυτών ενισχύεται με τη χρήση των Vita – Green και Vita Green plus που παράγουμε.


social media youtube