Η Μικρασία της καρδιάς μας

sights

Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για το Μικρασιατικό Ελληνισμό που περιλαμβάνει ιστορικά αφιερώματα, θεατρικά δρώμενα, εισηγήσεις και αφηγήσεις σχετικές με το προσφυγικό ζήτημα, συναυλίες και χορευτικά δρώμενα.

Είναι ένας θεσμός μνήμης για τις προσφυγικές οικογένειες που κατοίκησαν στη Βούλα το ’22 και οι οποίες δημιούργησαν μια δυναμική κοινότητα και διακρίθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Με σειρά εκδηλώσεων ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ), δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και δημότες της πόλης να μάθουν άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ίσως καταστροφής του Ελληνισμού, και να θυμηθούν τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Το τριήμερο εκδηλώσεων για την Μικρά Ασία γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ιμίων, στη Βούλα.

Σεπτέμβριος (ετησίως) Δωρεάν

social media foto b   social media youtube   social media map b

Μετά τη δεκαετία του 1920 ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν στην πόλη μας και κυρίως στη Βούλα ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον ξεριζωμό, τις σφαγές και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Με σεβασμό και πολύ μεράκι  συγκεντρώθηκε ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) από το Internet το οποίο στη συνέχεια χρωματίστηκε (colorized).

Βασικός στόχος, η εκμάθηση από τις νέες γενιές της αλήθειας η οποία πολλές φορές βρίσκεται καλά κρυμμένη σε αθέατα μονοπάτια, κρυμμένη κάτω από τα ερείπια της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θυσιάστηκαν αναίτια, ανίσχυροι στις αποφάσεις των ισχυρών και πάνω από όλα ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ και ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ.

Το ψηφιακό οπτικόακουστικό υλικό χωρίστηκε σε 9 θεματικές ενότητες (Περίοδος 1919-1922, Καθημερινότητα πριν τον Σεπτέμβρη του 1922, Αποχώρηση Ελληνικών Δυνάμεων, Πρόσφυγες στην Προκυμαία, Είσοδος των Τούρκων στη Σμύρνη, Η μεγάλη φωτιά, Η επόμενη μέρα της καταστροφής, Ψάχνοντας τη σωτηρία στα πλοία, Πρόσφυγες στην Ελλάδα).

 

01. Περίοδος 1919-1922
02. Καθημερινότητα πριν τον Σεπτέμβρη του 1922
03. Αποχώρηση Ελληνικών Δυνάμεων
04. Πρόσφυγες στην Προκυμαία
05. Είσοδος των Τούρκων στη Σμύρνη
06. Η μεγάλη φωτιά
07. Η επόμενη μέρα της καταστροφής
08. Ψάχνοντας τη σωτηρία στα πλοία
09. Πρόσφυγες στην Ελλάδα
10. Ζωντανές μαρτυρίες από την Φιλιώ Χαϊδεμένου, την Ελεονώρα Αγαπητού
      και την Ευαγγελία Κατσαντώνη

Μεσογειακό Φεστιβάλ

sights

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με τίτλο «Μια θάλασσα τραγούδια» λαμβάνει χώρα στην παραλία-λιμάνι στη Βάρκιζα.

Είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων με στόχο οι θεατές να μυηθούν στη μαγεία της Μεσογείου, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από γεύσεις παραδοσιακών προϊόντων, βραδιές οινογνωσίας και μουσικές χαρακτηριστικών περιοχών της.

Γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου με 2 μεγάλες συναυλίες, με κορυφαίους ερμηνευτές της μουσικής σκηνής και σημαντικές ορχήστρες/συγκροτήματα με φόντο τη θάλασσα του Σαρωνικού, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αττικής, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και συγκεκριμένα την παραλία της Βάρκιζας.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και είναι ελεύθερο για το κοινό.
 

social media foto b   social media youtube   social media map b

Παιδικό Φεστιβάλ

sights

Το παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης γίνεται πραγματικότητα συνήθως στα μέσα Ιουνίου στην παραλία της Βάρκιζας, με ελεύθερη είσοδο, για το κοινό.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης οργανώνει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα παιδιά με κέφι και φαντασία.

Με παραμύθια, Θεατρικές παραστάσεις, ηθοποιούς, εικαστικά δρώμενα, ζωγραφική, κηπουρική εργαστήρια κατασκευών, διαδραστικά παιχνίδια, αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, παρουσίαση συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας, ξυλοπόδαρους, δώρα και πολλές εκπλήξεις.
Στόχος του φεστιβάλ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εξοικείωση των παιδιών με τον πολιτισμό, η περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση και η δημιουργική τους απασχόληση, δίπλα στη θάλασσα.

Ιούνιος Δωρεάν

social media foto b   social media youtube   social media map b

Aγώνας δρόμου Run the Lake

sights

O αγώνας δρόμου Run the Lake, αποτελεί πλέον έναν αθλητικό θεσμό στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Κάθε έτος ο αριθμός συμμετοχών κυμαίνεται περίπου στα 2.000 με 3.000 άτομα και γίνεται στην ομορφότερη διαδρομή της χώρας, στην Βουλιαγμένη.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα γίνονται στην λίμνη της Βουλιαγμένης.

Ο αγώνας έχει φιλανθρωπικό-κοινωνικό χαρακτήρα, συνδυάζει την ευγενή άμιλλα και την ανιδιοτελή προσφορά.
Είναι ένας αγώνας προσφοράς και αλληλεγγύης, στον οποίο οι δρομείς τρέχουν από καρδιάς, και όπου η αθλητική και φυσιολατρική δράση συνδυάζεται με την παροχή οικονομικής και υλικής βοήθειας σε ιδρύματα και φορείς της περιοχής μας.

Τα κέρδη από τις εισφορές των συμμετοχών και των χορηγιών θα διατεθούν σε ιδρύματα και φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο αγώνας ο οποίος λαμβάνει χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου είναι συνδιοργάνωση του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού & Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και του Συλλόγου Δρομέων Νοτίων Προαστίων Αττικής Ευκλής, με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ).
Επικοινωνία.
http://www.runthelake.gr/
Τηλ. (+30) 2132020714
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρόνος διεξαγωγής - Δεκέμβριος
Το κόστος ανακοινώνεται στο: http://www.runthelake.gr/

social media foto b   social media youtube   social media map b

Rally Sprint Regularity Βούλας «Κρεμασμένος Λαγός»

sights

Η εκδήλωση της αναβίωσης της Ιστορικής «Ανάβασης Βούλας», στον φημισμένο «Κρεμασμένο Λαγό».

Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Συλλεκτικών Αυτοκινήτων.

Διοργανώνεται  με τη μορφή rally sprint regularity, μια ήπια μορφή «αγώνα», που προάγει την οδική ασφάλεια και σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, ενώ οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται  στην ίδια ειδική διαδρομή ακριβείας τρεις φορές.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιλεγμένα ιστορικά αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν αγωνιζόμενοι που το όνομα τους είναι συνδεδεμένο με το θρύλο του Κρεμασμένου Λαγού.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Κύπελλο Καστελλόριζο 2015

sights

O Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΟΑΠΠΑ) και τους τέσσερις Ναυταθλητικούς Ομίλους της πόλης, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βάρης Βάρκιζας, Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βούλας, Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης και Ναυτικός Όμιλος Κατοίκων Βουλιαγμένης, διοργάνωσε τον 1ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Ακριτικών Νησιών – «Κύπελλο Καστελλόριζο 2015».

Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη και η προβολή της Νήσου Μεγίστης, του ανατολικότερου άκρου της Ελλάδας και να της δοθεί δημοσιότητα με θετικό πρόσημο.

Ο αγώνας έλαβε χώρα από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, στο Καστελόριζο.

Οι αθλητές, προπονητές και διοργανωτές καθώς και οι προσκεκλημένοι, μετέβησαν στο νησί με το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise».

social media foto b   social media youtube   social media map b

Πανηγύρι στα Βλάχικα της Βάρης

sights

Το Πανηγύρι στα Βλάχικα της Βάρης (Δίλοφο) διοργανώνεται στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου στο Δίλοφο Βάρης.

Είναι ένα μουσικό ταξίδι στην παράδοση και τους χορούς της Ελλάδος από τη Θράκη έως την Κρήτη, από τα κονάκια των Σαρακατσαναίων έως τα νησιά του Αιγαίου.

Η πόλη της Βάρης τιμά την τοπική της παράδοση, θυμάται την περιπλάνηση των Σαρακατσαναίων και την εγκατάστασή τους.

Το Πανηγύρι είναι ελεύθερο για το κοινό.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Τα Ορέστεια

sights

Τα Ορέστεια

Η εκδήλωση με τίτλο «Ορέστεια» πραγματοποιείται στον περίβολο του ναού Προφήτη Ηλία στο Κόρμπι της Βάρης.

«Τα Ορέστεια» είναι αφιερωμένα στη μνήμη του χορευτή του συλλόγου Ορέστη – Κωνσταντίνου Μυλωνάκη που βρήκε τραγικό θάνατο στις 20 Ιουλίου 2011. Ο Ορέστης ήταν αριστούχος φοιτητής του Βιολογικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχασε τη ζωή του προσφέροντας εθελοντική εργασία στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμώντας τη μνήμη του καθιέρωσε υποτροφία στο όνομά του και με ανακοίνωσή του σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό έδωσε το όνομά του σε ένα νέο είδος φυτού που ανακαλύφθηκε στον Πάρνωνα λίγο πριν χαθεί ο Ορέστης. Το φυτό ονομάστηκε Allium Orestis.

Θέμα του Φεστιβάλ είναι οι χοροί και τα τραγούδια που ταξίδεψαν πάνω στον Απηλιώτη, τον άνεμο της Ανατολής, για να έρθουν και να ακουμπήσουν απαλά δίπλα από τον ολοφώτιστο σταυρό του Προφήτη Ηλία μια νύχτα του Ιούλη.

Το Φεστιβάλ γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.  Ελεύθερο για το κοινό.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Τρίαθλο

sights

Περισσότεροι από 200 άνδρες και γυναίκες, λιγότερο ή περισσότερο έμπειροι τριαθλητές βουτάνε στα γαλαζοπράσινα νερά της εντυπωσιακής ακτής της Βουλιαγμένης και ακολουθούν τις Ολυμπιακές τριαθλητικές διαδρομές του 2004, σε μία αναβίωση των κορυφαίων στιγμών της Ολυμπιάδας της Αθήνας!

Η Αθλητική Εκδήλωση κολύμβησης – ποδηλασίας – τρεξίματος έχει ως βασικό στόχο την αναβίωση της διαδρομής των τριαθλητών κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες 2004.
Έχει τουριστικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα μιας και ως διοργάνωση δεν συμμετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα.

Έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Το τρέξιμο και το κολύμπι είναι αθλήματα που ταιριάζουν στους Έλληνες μιας και αποτελούν την προέκταση της φυσικής μας κίνησης. Το ποδήλατο αποτελεί ένα σύγχρονο και οικολογικό τρόπο μετακίνησης.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Τρίαθλο off road - Xterra Greece

sights

To XTERRA είναι κορυφαία διοργάνωση Off Road - τριάθλου & άλλων εκτός δρόμου αθλημάτων, με διοργανώσεις σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το XTERRA Off Road τρίαθλο συνδυάζει την κολύμβηση με την ορεινή ποδηλασία και το ορεινό τρέξιμο.
Ο Ελληνικός αγώνας, μέρος του Ευρωπαικού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA, δίνει την δυνατότητα σε επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αθλητές απο όλο τον κόσμο, να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα 15.000 δολλαρίων και τα slot πρόκρισης για τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος XTERRA στο Maui της Χαβάης.
Παρά το γεγονός ότι μερικοί από τους καλύτερους τριαθλητές, ορεινούς ποδηλάτες, δρομείς και αθλητές περιπέτειας από όλο τον κόσμο αγωνίζονται στο XTERRA, οι αγώνες δεν είναι μόνο γι αυτούς.
Το XTERRA είναι ταυτισμένο με την ιδέα της παρέας, της συντροφικότητας, της περιπέτειας, και της προώθησης ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής.

Επικοινωνία.
http://www.xterragreece.com/language/el/
Τηλ. (+30) 2132020714

social media foto b   social media youtube   social media map b

Χειμερινός Διάπλους Βουλιαγμένης

sights

Ο Χειμερινός κολυμβητικός Διάπλους Βουλιαγμένης, πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο στον μαγευτικό κόλπο των Ν.Προαστείων της Αττικής.

Η κολυμβητική διοργάνωση αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο και Μεγαλύτερο Κολυμβητικό Αγώνα της χρονιάς, με αθλητές απο κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό

Επικοινωνία.
Νοέμβριος
Το κόστος ανακοινώνεται στο: www.xterragreece.com/

social media foto b   social media youtube   social media map b