Αγαλμα Ελευθέριου Βενιζέλου

sights

Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου του 1864 – Παρίσι, 18 Μαρτίου του 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του το 1936.
Οργάνωσε την Επανάσταση στο Θέρισο και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
Από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τάχθηκε υπέρ της Αντάντ διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά.
Λόγω αυτής της διαφωνίας, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός εκδιώχθηκε με απόφαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ δημιουργώντας τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.[1] Επέστρεψε στην πρωθυπουργία την περίοδο 1917 - 1920 αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.
Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός.
Τον Ιανουάριο του 1935 έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε.
Θάφτηκε σε ύψωμα στο Ακρωτήρι της Κρήτης, κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε.
Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επέφερε μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς του κράτους με κύριο σκοπό την οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους.
Παράλληλα οργάνωσε αξιόμαχο στρατό, τον οποίο εκμεταλλεύθηκε στις πολεμικές συρράξεις, διπλασιάζοντας την εδαφική έκταση της Ελλάδας.

social media foto b   social media youtube   social media map b

«Ο Νοτιάς» στη Βουλιαγμένη

sights

Το μπρούτζινο γλυπτό, το οποίο έχει την μορφή σανίδας του σερφ ονομάζεται «Ο Νοτιάς» και φιλοτεχνήθηκε από τον Iacopo Capone – Doumas
Είναι τοποθετημένο έξω από την πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης και αναπαριστά μια σανίδα του σερφ που «καβαλά» το κύμα.

Το έργο «συμβολίζει το αθλητικό πνεύμα της πόλης το οποίο είναι συνυφασμένο εδώ και δεκαετίες με την θάλασσα.

Πρόκειται για ένα έργο, ύψους 4 μέτρων που θα "συντροφεύει" όλους τους σέρφερς οι οποίοι γεμίζουν τον όρμο της Βουλιαγμένης όταν φυσάνε οι νοτιάδες και «συμβολίζει το αθλητικό πνεύμα της πόλης το οποίο είναι συνυφασμένο εδώ και δεκαετίες με την θάλασσα.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Γλυπτό Χορευτές

sights

"ANATASIS",ή "ΧΟΡΕΥΤΈΣ", το νέο έργο μνημειακών διαστάσεων του διεθνούς φήμης γλύπτη και ζωγράφου Κωστή Γεωργίου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Βούλας.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα σύμπλεγμα 7 χορευτών- ακροβατών, οι οποίοι συνθέτουν μια δυναμική πρόταση που παραπέμπει στην ανάταση, έξ ου και ο τίτλος του έργου.
Το γλυπτό χυτεύτηκε σε αλουμίνιο και στη συνέχεια βάφτηκε σε χρώμα κόκκινο.
To γλυπτό είναι από αλουμίνιο, το οποίο αφότου βγήκε από το καλούπι του, βάφτηκε κόκκινο.Το κόκκινο χρώμα συναντάται στη δουλειά των τελευταίων χρόνων του Κωστή Γεωργίου και σε άλλα έργα του μνημειακών διαστάσεων, όπως η σύνθεση " COSMICON" ύψους 15 μέτρων που βρίσκεται στην είσοδο του εμπορικού κέντρου Vanke στην Κίνα, το "GALILEO" που βρίσκεται στην reception του st Elizabeth Hospital στις Βρυξέλλες και σε άλλα δημόσια γλυπτά του.

Οδηγίες Πρόσβασης.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Γλυπτό Taurocathaption

sights

Πρόκειται για το έργο «Taurocathaption» του γνωστού γλύπτη Κωστή Γεωργίου, το οποίο κατασκεύασε και δώρισε στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Είναι το τρίτο κατά σειρά άγαλμα που έκανε δωρεά ο καλλιτέχνης στο Δήμο, αφού προηγήθηκαν το «Equus» στη Βουλιαγμένη και το «Anatasis» στην πλατεία Βούλας.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από τα ταυροκαθάψια, άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο.
Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Θεό Ποσειδώνα. Το άθλημα, αντίθετα με την ταυρομαχία, δεν απαιτούσε το φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών.


Οδηγίες Πρόσβασης.
Οδικώς μέσω της Αττικής Οδού ή μέσω της Παραλιακής οδού (Αθηνών - Σουνίου).

social media foto b   social media youtube   social media map b

Γλυπτό Αμμωνίτης από γυαλί στη Βάρκιζα

sights

ΑΜΜΩΝΙΤΗΣ ΑΠΌ ΓΥΑΛΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ Με χάλκινα σωληνάκια είναι κατασκευασμένος ένας αμμωνίτης ( απολιθωμένο όστρακο) που στην καρδιά του είναι τοποθετημένος ένας κρύσταλλος γαλάζιος και όταν ο ήλιος ανατέλλει περνά το φως του από μέσα του και χρωματίζει την άσφαλτο.
Στη δύση του ο ήλιος,επιστρέφει με τον ίδιο τρόπο το φως του, όπως στην ανατολή και κάνει τη Θάλασσα, στο σημείο που πέφτει, να γαληνεύει.
Υπήρχε μια συνέχεια κάτω από τον αμμωνίτη με χάλκινες μορφές ανθρώπων που συμβολίζουν τους εργάτες της θάλασσας που κάθε μέρα αδειάζουν τα δίχτυα τους μπροστά στην προκυμαία.
Το τμήμα αυτό του γλυπτού δυστυχώς εκλάπη.
Το έργο αυτό ήταν μια προσφορά της Αγγελικής Τσεβά στον Δήμο Βάρης, επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Μπαγλατζή.

Οδηγίες Πρόσβασης.

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

sights

Αδέλφια μου Μες την ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος με όλα τα ονειρά του. Δώστε τα χέρια αδέλφια μου Αυτό είναι η ειρήνη. Γιάννης Ρίτσος 1984

Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορείο Α2
Μετρο Μ2 --> Λεωφορείο 171
Μετρο Μ2 --> Λεωφορείο 122Θ/122

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

sights

Καταδρομέας Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου
Εφεδρος Ανθυπασπιστής Α Μοίρας Καταδρομών Ετων 21
Επεσε την 21-22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο
ΑΠΩΝ! ΕΠΕΣΕ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Οδηγίες Πρόσβασης.
Μετρο Μ2 --> Λεωφορείο 122Θ/122 --> Περπάτημα 9 λεπτών
Μετρό Μ2-->Λεωφορείο 171 --> Περπάτημα 16
ΚΤΕΛ --> Περπάτημα 9 λεπτών

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΩΝΙΑΣ

sights

Ενα μικρό σε όγκο αλλά μεγάλο σε δύναμη και μνήμη μνημείο.
Το Μνημείο Ιωνία αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας, σε αυτούς - 1.500.000 άνθρωποι - που έμειναν πίσω και χάθηκαν, αλλά και σε όλους τους πρόσφυγες οι οποίοι μετά από τον διωγμό τους εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, στον προσφυγικό συνοικισμό της περιοχής της Βούλας.
Το Μνημείο Ιωνία είναι το μνημείο μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος που εξόντωσε εκατοντάδες χιλιάδες προγόνους μας. Είναι το μνημείο μνήμης της θηριωδίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι, με αποκορύφωμα την πυρπόληση της Σμύρνης στις 14 Σεπτεμβρίου του '22. Είναι το μνημείο μνήμης του ξεριζωμού των πρώτων κατοίκων της Βούλας από τις προαιώνιες πατρίδες τους, από τα χώματα όπου για χιλιάδες χρόνια μεγαλούργησαν με τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό τους. Των ανθρώπων αυτών που με τον τίμιο ιδρώτα τους κατόρθωσαν να σταθούν στα πόδια τους, στη νέα τους πατρίδα, αλλά και να προσφέρουν πολλά και θαυμαστά στην πρόοδό της.
Κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Βούλας και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ιωνίας.


Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορείο Α2
Μετρο Μ2 --> Λεωφορείο 122Θ/122 --> Περπάτημα 2 λεπτών
Μετρό Μ2-->Λεωφορείο 171 --> Περπάτημα 9

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΟΚΑΤΖΗΔΩΝ (ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ)

sights

Το πρώτο μνημόσυνο έγινε στο Καβούρι, που ήταν και το πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών (ΚΕΜΚ) και έγινε για τους πεσόντες των ΛΟΚ. Τελέσθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου του 1950, ένα χρόνο μετά από τη λήξη του εμφύλιου πολέμου.
Ο αείμνηστος Στρατηγός Καλλίνσκης, ο Ιερολοχίτης αξιωματικός και ιδρυτής των Μονάδων Καταδρομών, ήταν αυτός που μίλησε στο πρώτο μνημόσυνο των ΛΟΚ. Διηγήθηκε σε συντομία τότε, έχοντας νωπά τα γεγονότα των μαχών, όλες τις ενέργειες των Μοιρών Καταδρομών.
"Πάτησαν με το φτερωτό τους πόδι όλες τις ψηλότερες κορυφές των βουνών της Ελλάδος. Τον Παρνασσό, την Οίτη, την Γκιώνα, την Όρθρυ και το Πήλιο! Τα Άγραφα και την Πίνδο! Τον Πάρνωνα,τον Ταΰγετο! Πάτησαν την πιο ψηλή κορυφή του Γέρο-Ολύμπου και το δοξασμένο Σούλι! Και πάνω ψηλά στα σύνορα το Αλή-Μπουτούς και το Καϊμακτσαλάν!"
Στις 30 Μαρτίου του 1953, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των ΛΟΚ στο Καβούρι της Βουλιαγμένης, με την παρουσία του βασιλικού ζεύγους, του πρωθυπουργού τέως στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου και βέβαια του εμπνευστή του μνημείου, Στρατηγού Καλλίνσκη. Τα αποκαλυπτήρια παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής και οι σκηνές των αποκαλυπτηρίων απομνημονεύθηκαν σε ταινία επικαίρων. Οι εικόνες των ΛΟΚ γεμίζουν με έντονα συναισθήματα τους θεατές της ταινίας, ειδικά αν ανήκουν στην οικογένεια των ειδικών δυνάμεων. Είναι μια ταινία επικαίρων ανάμεσα σε πολλές άλλες, αλλά πολύ σημαντική για την ιστορία των Καταδρομών και των Ειδικών Δυνάμεων γενικότερα. Δείτε το σχετικό video
Εχει γίνει μία προσπάθεια να χρωματιστεί το σχετικό βίντεο. Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο χρωματισμένο (colorized)
Εχει καθιερωθεί κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου να τελείται το μνημόσυνο των πεσόντων ανδρών των Καταδρομών στο Καβούρι.

Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορείο Α3--->117 Λεωφορείο Α2--->117 Μετρο Μ2 --> Λεωφορείο 122Θ/122

Ιδιαιτερότητες
Το μνημείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό. Είναι στρατιωτική εγκατάσταση.


social media foto b   social media youtube   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΑΚΧΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

sights

Στην πλατεία Βάκχου και Ηφαίστου στη Βάρη υπάρχει ένα μνημείο προς τιμήν των πεσόντων για την πατρίδα.

Κων. Χ. Δήμας 1912
Γεωργ. Α. Αναστασίου 1921
Φιλ. Π. Γκίκας 1922
Παν. Ι Δήμας 1947
Αντ. Γ. Ζησιμόπουλος 1974

Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορείο Α3 --> Λεωφορείο 171
Μετρό Μ2-->Λεωφορείο 171
Λεωφορείο Χ95 --> Λεωφορείο Χ96

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

sights

Ένα μνημείο για τους ανθρώπους που χάθηκαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου για το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ελευθερία.
Ένα μνημείο το οποίο μας θυμίζει ότι είναι χρέος και καθήκον όλων μας να καλλιεργούμε ακατάπαυστα τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας!


Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορείο Α2 --> Περπάτημα 5 λεπτών
Μετρό Μ2-->Λεωφορείο 122Θ/122 --> Περπάτημα 10 λεπτών
Μετρό Μ2-->Λεωφορείο 171 --> Περπάτημα 11 λεπτών

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΙΜΙΩΝ

sights

Στις 31 Ιανουαρίου 1996 στις 05:30 το πρωί ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη μικρή βραχονησίδα. Το ελικόπτερο κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.
Το μνημείο είναι προς τιμήν τους.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο σχετικά με τα γεγονότα εκείνων των ημερών.


Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορείο Α2
Μετρο Μ2 --> Λεωφορείο 122Θ/122 --> Περπάτημα 2 λεπτών
Μετρό Μ2-->Λεωφορείο 171 --> Περπάτημα 9

social media foto b   social media youtube   social media map b

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

sights

Μνημείο για τους αδικοχαμένους πυροσβέστες Παύλο Σκούρτη και Ανδρέα Μποσινά.
Οι δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος Το συμβάν συνέβηκε στις 15 Ιουλίου του 1999 όταν το όχημα των πυροσβεστών αναποδογύρισε για άγνωστους λόγους και έπεσε στο γκρεμό, ύστερα από κλήση που έλαβαν για πυρόσβεση στην περιοχή της Βάρης.
Στο πλήρωμα υπήρχε και μία γυναίκα πυροσβέστης που ευτυχώς η ίδια σώθηκε.

Οδηγίες Πρόσβασης.
Λεωφορειο Α2 --> Λεωφορείο 162 --> Περπάτημα 60 λεπτά
Metro Μ2 --> Bus 122Θ/122 --> Λεωφορείο 162 --> Περπάτημα 56 λεπτά
Metro Μ2-->Bus 154 --> Περπάτημα 65 λεπτά

social media foto b   social media youtube   social media map b