Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου Βουλιαγμένη

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ένα καλά "κρυμμένο", σχεδόν άγνωστο, αλλά και παρατημένο εκκλησάκι, είναι κτισμένο από το 1947 σ' ένα βράχο, επάνω σε μια πλαγιά του λαιμού Βουλιαγμένης, σχεδόν δίπλα από το Ναυτικό Όμιλο.

Σε ένα από τα πιο παρθένα σημεία της Βουλιαγμένης, στα βραχάκια μετά τη μαρίνα στη Βουλιαγμένη, κολυμβητές, πεζοπόροι αλλά και όσοι περνούν με σκάφος συναντούν ένα πραγματικά περίεργο μικροσκοπικό εξωκκλήσι.

Ένα ευμέγεθες εικονοστάσι του Αγίου Νικολάου, μέσα κυριολεκτικά στο βράχο και με προσθήκες από πέτρα, βότσαλα, μάρμαρο και άλλα υλικά προβάλλει μια κατασκευή που έχει δημιουργήσει το δικό της θρύλο στην περιοχή.

Το εικονοστάσι είναι λαξεμένο στην πέτρα με προσθήκες που θυμίζουν τη βυζαντινή ναοδομία (όπως κωδωναστάσι και περίβολος). Στο μικρό εσωτερικό χώρο έχουν τοποθετηθεί πλήθος εικόνων ενώ σε μια μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται: «Άγιος Νικόλαος. Κτήτωρ Νικ. Ξένος ζωγράφος γλύπτης 1947».

Σε τέσσερα σημεία της κατασκευής βρίσκει κανείς σήμερα μαρμάρινες επιγραφές, το περιεχόμενο των οποίων φωτίζει κάπως την προσωπικότητα του καλλιτέχνη και τη φιλοσοφία που ήθελε να προβάλλει από το έργο του: «Η εργασία είναι προσευχή», «Η εργασία και η αγάπη προς τον πλησίον είναι το κήρυγμα του Χριστού», «Εις την αργία υπάρχει διαρκής απογοήτευσις» και «Μηδέν το κέρδος του μίσους και της αποκτήσεως, τα πάντα ματαιότης».

social media foto b   social media youtube   social media map b

>

Εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτή

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης.
Πρόκειται για ένα όνειρο και μια διεκδίκηση χρόνων από τους κατοίκους της συνοικίας Χέρωμα Βάρης, μια ήσυχη και όμορφη γειτονιά του Δήμου μας.
Η ανέγερση του ναού (που είναι λυόμενος χωρίς θεμέλια) έγινε με χορηγία του Θανάση Μαρτίνου.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός (Παρεκκλήσιο) Αγίου Γεωργίου Καβούρι

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου στρατιωτικού Αγίου, οικοδομήθηκε σε πευκόφυτη κοινόχρηστη έκταση της Κοινότητος Βουλιαγμένης το έτος 1950, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών της μονάδας Δυνάμεων Καταδρομών, η οποία τότε στρατοπέδευε στο Καβούρι.
Το έτος 1965 η Διοίκηση της 128 Σ.Ε.Τ.Η. Του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παρέδωσε τον Ναό, ναΐδριον, στην Κοινότητα Βουλιαγμένης, ενώ οι περίπου 150 οικογένειες οι οποίες τότε κατοικούσαν «στην Λουτρόπολη», υπέβαλαν αίτηση προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με θέμα την σύσταση Ενορίας.
Τον Σεπτέμβριο του 1966, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα και αποφάσισε «την ίδρυση Ενορίας Αγίου Γεωργίου Βουλιαγμένης Αττικής». Κατά το έτος 1974 στο αρχικό ναΐδριο, «έργο εξαιρέτης κομψότητας και αξιόλογης αισθητικής εμφανίσεως», έγινε επέκταση προς ανατολάς βάσει μελέτης του αρχιτέκτονα Περ. Σακελλαρίου, διατηρώντας ανέπαφη την γραφικότατη μορφή της προσόψεως και του Κωδωνοστασίου.
Μετά την αποπεράτωση των εργασιών, την αγιογράφησή του ανέλαβαν από το 1977 και ιστόρισαν κατά διαστήματα οι Γερ. Μανέττας, Νικ. Μυλωνάς και Παν. Χριστόπουλος.
Με τον συνεχή εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, την ευταξία, την ησυχία και την καθαριότητα που διακρίνουν τον ιερό τούτο τόπο, ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου Δήμου Βουλιαγμένης προσελκύει στις ιερές ακολουθίες και τη Θεία Λατρεία, όχι μόνο τους ενορίτες, αλλά και πολλούς πιστούς από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Πανηγυρίζει: 23 Απριλίου ή την Δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Διεύθυνση: Αγίου Γεωργίου 3 Τα.Κ. 166 71, Καβούρι - Βουλιαγμένη.
Τηλ: 210 8964 068  Fax. 210 8964 033

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου, Κοιμητήριο Βουλιαγμένης

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Διεύθυνση: Κοιμητήριο Βουλιαγμένης Τηλ: 210-8961.925Διεύθυνση: Κοιμητήριο Βουλιαγμένης
Τηλ: 210 8961 925

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Βούλα

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Βούλας ευρίσκεται στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της πόλεως (οι παλιοί κάτοικοι την ονομάζουν Άνω Βούλα), στο πάρκο ανάμεσα στη παραλιακής λεωφόρο (Κ. Καραμανλή), που είναι η συνέχεια της Ποσειδώνος από τον Πειραιά και της λεωφ. Βουλιαγμένης, από την Αθήνα.
Είναι ο μοναδικός Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, κατά μήκος όλης της νοτίου παραλίας της Αττικής.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ανήκαν στην παλαιότερη Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βούλας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Κρωπίας (Σ.Α.Α.Κ.), θεμελιώνουν σ' αυτόν τον χώρο και ανεγείρουν το Ναΐδριο επ' ονόματι του «Αγίου Ιωάννου του Αποκεφαλιστού», το οποίο πρωτολειτουργείται κατά την Εορτήν του, την 29ην Αυγούστου του έτους 1956.
Αργότερα και ενώ αυξάνει ο πληθυσμός της περιοχής, γίνεται Ενορία, με πρώτο μόνιμο Εφημέριο τον μακαριστόν π. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ο οποίος την δεκαετία του 1970 επεκτείνει τον Ναό δύο φορές, μέχρι της σημερινής του μορφής.
Ο Ναός εξοπλίζεται με τα αναγκαία, από τις προσφορές των πιστών και εξωραΐζεται με Αγιογραφίες κυρίως του μακαριστού Ζωγράφου - Αγιογράφου Δημητρίου Ρίτσου, ενορίτη του Ιερού Ναού, καθώς και του συνεργάτη του Αντωνίου Λαμπαδάκη, ο οποίος συνεχίζει την ολοκλήρωση του έργου.
Το Τέμπλο, προσφορά των μακαριστών ενοριτών, του ζεύγους Γουρνά, τοποθετείται στα τέλη του 1992 και ο Ναός κλιματίζεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι προσφορές των συνεχώς αυξανομένων πιστών είναι σημαντικές, λαμβανομένης υπ' όψιν της επιθυμίας τους, για τήρηση της ανωνυμίας τους.

Η ενορία του Αγίου Ιωάννου Βούλας, οργανωμένη στις ημέρες μας με δύο και κατά καιρούς τρεις Ιερείς, με άριστους συνεργάτες, ιεροψάλτες, εργατικούς και τίμιους επιτρόπους, νεωκόρους, φιλότιμους κατηχητές, κ.λ.π., προχωρεί πνευματικά, με την βοήθεια του Αγίου. Εξάλλου ο Τίμιος Πρόδρομος προσφέρει εντός του Εκκλησιαστικού έτους τόσες ευκαιρίες Εορτών Του: Σύλληψις (23 Σεπτεμβρίου), Γέννησις (24 Ιουνίου), Σύναξις (7 Ιανουαρίου), Αποτομή της τιμίας κεφαλής Του (29 Αυγούστου), Α' & Β' Εύρεσις αυτής (24 Φεβρουαρίου), αλλά και Γ' (25 Μαίου), κατά τις οποίες έχουμε την ευκαιρία να τον τιμούμε με Θείες Λειτουργίες και Αγρυπνίες.
Οι ιερείς που διακονούν σήμερα στον Ιερό Ναό, παρέχουν δυνατότητες πνευματικού καταρτισμού, με συχνές Ομιλίες, προσφορές πρωινού και συζητήσεις θεολογικού περιεχομένου με τους μεγαλύτερους και τους νεωτέρους σε ηλικία ενορίτες, αλλά και με προσκυνηματικές αποδράσεις, ανά την Χώρα μας. Η κατάθεση προσφοράς των ενοριτών του Ναού, ανακουφίζει τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, και βοηθά την απρόσκοπτη λειτουργία της Ενορίας, που έχει ως πρώτο σκοπό, τον αγιασμό των μελών της, προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού μας, πάντοτε με τις θερμές πρεσβείες του προστάτου Αγίου μας.

Πανηγυρίζει: 9 Αυγούστου

Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου και Βασ. Παύλου. Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ: 210 8958 756   Fax. 210 8955 809.
Παρεκκλήσια:
Αγ. Παρασκευής, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ή Παναγίας Γλυκοφιλούσης (ιδιωτικά).

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Βούλα

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Το 1974 μία μικρή φιλοχριστιανική ομάδα, προερχόμενη από τόν εξωραϊστικό Σύλλογο Πανοράματος Βούλας, έχοντας προστάτη τον Άγιο Νεκτάριο και υπό την καθοδήγηση του υπηρετούντος τότε εις τον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, Αρχιμανδρίτου Ανδρέα Τσίρου, αποφασίζει την κατασκευή ξύλινου ναΐσκου για την εξυπηρέτηση των λιγοστών πιστών σε μια γωνιά του χώρου προοριζόμενου για εκκλησία.
Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελείται στις 18/9/76 και ο ναΐσκος εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών για αρκετά χρόνια.
Η ενορία του Αγ. Νεκταρίου Πανοράματος Βούλας εγκρίθηκε με το 441/5.5.80 Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 117/9.5.80) υπαγόμενη εις την Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης. Ο υπόγειος) θεμελιώθηκε στις 17 Αυγούστου 1980, υπό του τότε Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Χρυσοστόμου και διατήρησε την αρχική του μορφή μέχρι το 1993.
Με την 1215/9.7.92 άδεια της Διευθύνσεως Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου, εγκρίθηκε η ανέγερση της ανωδομής του Ναού. Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτος Βασιλικός μετά τρούλου και χωρητικότητας χιλίων ατόμων.
Με λαμπρότητα και με κάθε εκκλησιαστικὴ τάξη, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ναού το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου 2013, υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ἑλληνικού, Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης κ. Κ. Παύλου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του ιερού ναού http://www.agios-nektarios.com/index.html

Πανηγυρίζει: 9 Νοεμβρίου καί 3 Σεπτεμβρίου καί 11 Ιουνίου

Διεύθυνση: Πλατ. Αλσους. Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ: 210 8954 921  Fax. 210 8990 634
Παρεκκλήσια: Αγ. Νεκταρίου, Προφ. Hλιού (Ενοριακά), Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Κοιμητηρίου Δήμου Βούλας

Λεωφοριακές γραμμές πού εξυπηρετούν τον Ἱερό Ναό:
Ἀπό τό Δημαρχείο της Βούλας: 162 (ανά μία ώρα), 154 από Μετρό.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΛΑΣ
Τηλ.: 210 8957 721. Ἐφημέριοι Ἱ. Μητροπόλεως (ἐκ περιτροπῆς).

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείο Νοσ. Βούλα

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο ξεκίνησε να λειτουργεί το έτος 1920 υπό τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Στο Νοσοκομείο, από την αρχή της Λειτουργίας του ερχόντουσαν και τελούσαν την Θεία Λειτουργία, στους θαλάμους του ιδρύματος, ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Το έτος 1958 οικοδομήθηκε με δωρητή τον αείμνηστο Γαρυφαλίδη Θεόδωρο, καθηγητή ορθοπεδικής, ένα παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονα.
Ο μικρός αυτός Ναός δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ιδρύματος, καθώς είχε πολλά προβλήματα ως κτίσμα.
Έτσι κατεδαφίσθηκε και στην θέση του, το 1996 οικοδομήθηκε νέος, υπό με την ίδια ονομασία, υπό του κτήτορος κ. Νικολάου Αλεξιά.
Στις 11 Μαΐου 2003 έγιναν τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού, υπό του Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου.
Πανηγυρίζει: 27 Ιουλίου.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Διεύθυνση:  Βασ. Παύλου 1.  Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ. & Fax: 213 2163 324/5.

Λεωφοριακές γραμμές πού εξυπηρετούν τον Ιερό Ναό:
Ἀπό Αθήνα: Α2. Μετρό (Μ2) μέχρι Στ. Ελληνικό καί ἐν συνεχείᾳ μετεπιβίβασις στό 122 (μέχρι στάση Νοσοκομείου).
Ἀπό Πειραιά: Α1, Χ96.
Ἀπό Γλυφάδα: 115, 116, 117.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Δίλοφο Βάρης

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ο μικρών διαστάσεων και πρόχειρης κατασκευής (τότε)  Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Δίλοφο της Βάρης, οικοδομήθηκε με τη βοήθεια όλων των κατοίκων του οικισμού σε οικόπεδο της τότε Κοινότητος Βάρης το έτος 1977.
Ως ενοριακός Ναός λειτούργησε δυνάμει του 117/9/5/1980, Φ.Ε.Κ και του 439/1980 Προεδρικού Διατάγματος.
Κήρυγμα κάθε Κυριακή. Διακονία ασθενών. Παράκληση και εσπερινό κήρυγμα κάθε Τετάρτη απόγευμα, Αγρυπνία μία φορά την εβδομάδα. Μαθήματα Αγιογραφίας. Προσκυνηματικές εκδρομές μηνιαίως.

Πανηγυρίζει: 29 Ιουνίου.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Διεύθυνση: Πανός 9.  Τ.Κ. 166 72, Δίλοφο Βάρης.
Τηλ: 210 8950 216.  Fax. 210 8957 829
Παρεκκλήσια:.
α) Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Παλαιός Ναός).
 β) Εισοδ. Θεοτόκου (Ιδιωτικόν).

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Βάρη

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ὁ παλαιὸς Ιερὸς Ναὸς των Εισοδίων της Θεοτόκου Βάρης οικοδομήθηκε πριν το 1830, καθὼς το έτος 1830 εχουμε την πρώτη γραπτὴ μαρτύρια για αυτόν τον Ναό.
(Φωτογραφία του παλαιού Ιερού Ναού στη διάρκεια του μεσοπολέμου)
Ὁ καινούργιος Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Βάρης οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1950 έως 1956, επί Προεδρίας Ιερέως Φώτη Παπαδήμα.
Μετά τη πάροδο 13 ετών, στις 21 Σεπτεμβρίου 1969, έγιναν τα εγκαίνια υπό τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Βασιλείου.

Πανηγυρίζει: 21 Νοεμβρίου.

Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Διεύθυνση: Πλατεία Ηρώων 2. Τ.Κ. 166 72, Βάρη.
Τηλ: 210 8971 895 Fax. 210 9655 621.
Παρεκκλήσια:
Εισοδίων Θεοτόκου (Ενοριακό),
Αγίου Γεωργίου (εντός της Σχολής Ευελπίδων).
Ζωοδόχου Πηγής (Παιδ. Χωριό S.O.S.)

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Βάρκιζα

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Η Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βάρκιζας ιδρύθηκε το 1963 με απόφαση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου (Χατζησταύρου), εποχή κατά την οποίαν η Βάρκιζα υπήγετο εκκλησιαστικώς εις την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για τις ανάγκες των σχετικώς ολίγων τότε μονίμων κατοίκων της περιοχής.
Ο Ιερός Ναός ανηγέρθη στην θέση παλαιοτέρου προσωρινού ναΐσκου, τον οποίον είχαν κατασκευάσει οι αλιείς της περιοχής. Με την φροντίδα του πρώτου Εφημερίου π. Βασιλείου Μιχαλόπουλου και την δαπάνη της ευσεβούς οικογενείας Δημητρίου Δελή (των οποίων η παραθεριστική κατοικία ευρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού) άρχισαν οι εργασίες της ανεγέρσεως του σημερινού Ιερού Ναού κατά το έτος 1964.
Ο περικαλλής Ιερός Ναός (Σταυροειδής Βασιλικός μετά τρούλου) εκόσμησαν μετά μεγίστης προσοχής με αγιογραφίες ο Δημ. Ρίτσος και με έργα εκκλησιαστικής τέχνης όπως οι εικόνες του Τέμπλου του σπουδαίου Αγιογράφου Πελεκάση, το ξυλόγλυπτον τέμπλον, ο Αρχιερατικός Θρόνος, το Προσκυνητάριον της εφεστίου Ιεράς Εικόνος και το Κουβούκλιον του ιερού Επιταφίου ρωσικής τεχνοτροπίας.
Σημείωση: Εις τον υπόγειο χώρο του Ιερού Ναού ευρίσκεται Παρεκκλήσιο του Αγ. Δημήτριου, όπου και οι τάφοι των Κτητόρων. Την 10ην Οκτωβρίου 1974, με απόφαση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, υπήχθη στην νέα τότε Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και στις 28 Ιουνίου 2002 στην νεοσύστατη Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας.
Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει λαμπρώς την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, και την Ιεράν Μνήμην του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας στις 6 Δεκεμβρίου (Προστάτου των Ναυτιλομένων).

Πανηγυρίζει: 15 Αυγούστου.
Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας

Διεύθυνση: Ωκεανίδων και Ήρας.  Τ.Κ. 166 72, Βάρκιζα.
Τηλ: 210 8972 460  Fax. 210 9656 693.
Παρεκκλήσια:  Αγ. Διονυσίου (Ε.Κ.Υ.Ο.), Αγ. Νεκταρίου,Αγ. Γεωργίου ( Ιδιωτικά).

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλα

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας αρχικά ελειτούργησε ως παράγκα υπό του Ιερέα και Κτήτορος π. Δημητρίου Καντάρα κατά το έτος 1938 περίπου και εν συνεχεία οικοδομήθηκε σταδιακά και πήρε την μορφή που έχει σήμερον.
Από της ιδρύσεως της νέας Μητροπόλεως Γλυφάδας (28 Ιουνίου 2002), εις το Πνευματικόν Κέντρον της Ενορίας στεγάζονται προσωρινώς τα Γραφεία και η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πανηγυρίζει: 15 Αυγούστου.
Πηγή:Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδας


Διεύθυνση: Βασιλέως Παύλου 2, Τ.Κ. 166 73, Βούλα.
Τηλ: 210 8958 128,  Fax. 210 8951 843
Παρεκκλήσια:  Ἁγίου Παντελεήμονος (Ἀσκληπιείου Βούλας), Ἁγίου Στυλιανοῦ (Κέντρου
Ἀποκαταστάσεως - Ἀποθεραπείας Παίδων, πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α. Βούλας)

Λεωφοριακές γραμμές πού εξυπηρετούν τον Ιερό Ναό:
Από Αθήνα: Α2. Μετρό (Μ2) μέχρι Στ. Ἑλληνικό καί ἐν συνεχείᾳ μετεπιβίβασις στό 122 (μέχρι στάση Νοσοκομείου).
Από Πειραιά: Α1, Χ96.
Από Γλυφάδα: 115, 116, 117.

social media foto b   social media youtube   social media map b

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένη

VISITVARIVOULAVOULIAGMENI

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη δεν είναι άλλη μία παραδοσιακή εκκλησία.
Κάθε γωνία και λεπτομέρεια είναι σχεδιασμένη με άποψη και έμπνευση, έτσι που από την πλέον παραδοσιακή βάση, τη βυζαντινή τεχνοτροπία δηλαδή που καλλιεργείται για πάνω από μιάμιση χιλιετία, να αναδύονται λεπτομέρειες που παραπέμπουν περισσότερο σε αρχιτεκτονική πρωτοπορία.
Τίποτα σ’ αυτό το ναό δεν είναι τυχαία στη θέση του. Από το αρχικό σχέδιο μέχρι το μικρότερο αντικείμενο, όλα υπηρετούν ένα ενιαίο σκεπτικό. Η αρχιτέκτονας σχεδίασε ειδικά γι’ αυτή την εκκλησία το τέμπλο, το δεσποτικό, τις καρέκλες, το παγκάρι, τον πολυέλαιο, τα μανουάλια.
Το χρώμα της εκκλησίας, οι γυάλινες καμάρες πάνω από τις εισόδους, το «κρυφό» πνευματικό κέντρο στα θεμέλια του ναού, όλα δείχνουν στον επισκέπτη ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία να ανακαλύψει, πίσω από το πρώτο επίπεδο του προφανούς.
Η ιστορία της εκκλησίας ξεκινά σχεδόν 30 χρόνια πριν.
Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι ελεύθερος σταυροειδής με τρούλο. Η επιφάνειά της αγγίζει τα 580 τετραγωνικά.
Η εκκλησία σχεδιάστηκε ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται χαρά, ηρεμία, γαλήνη και ανάταση.
Σχεδιάστηκε ώστε να προσελκύει τους πιστούς σαν μια αγκαλιά. Όταν κάποιος περνά απ’ έξω να αισθάνεται ότι είναι κάτι οικείο, ότι τον καλεί.
Σήμα κατατεθέν του νέου ναού είναι φυσικά η γυάλινη καμάρα πάνω από τις μπρούτζινες θύρες, στοιχείο πρωτότυπο και χαρακτηριστικό.
Το χαρακτηριστικό χρώμα του ναού επιλέχθηκε για την αίσθηση παλαιότητας που δίνει ενώ παράλληλα κάνει την εκκλησία πιο οικεία.

Παρεκκλήσια:
1) Αγίου Γεωργίου (ενοριακό), οδός Αγίου Γεωργίου 3, Καβούρι. Τ.Κ. 166 71. Τηλ.: (210) 8960.261, Fax: (210) 9670.753.
2) Κοιμήσεως Θεοτόκου (Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης - Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
3) Αγίου Παντελεήμονος ( Ιεράς Μονής Πετράκη)
4) Αγίου Νικολάου (εντός της Αεροπορικής Μονάδος 128 ΣΕΤΗ Καβουρίου - Ιεράς Μονής Πετράκη)
5) Αγίου Σώζοντος ( Ιδιωτικό)
6) Αγίας Τριάδος ( Ιδιωτικό)

Λεωφοριακές γραμμές πού εξυπηρετούν τον Ιερό Ναό:
Από Γλυφάδα: 115, 117, 122

Πανηγυρίζει: Στίς 2 Φεβρουαρίου καί τήν Κυριακή τῶν Ἁγίων Πάντων (τῶν Ἁγίων Γρηγορίου, Θεοδώρου καί Λέοντος, τῶν ἐν Κεφαλληνία Φανέντων).

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αθηνάς και Αιόλου 1.  Βουλιαγμένη Τ.Κ. 166 71.
Τηλ: 210 8964 068 Fax. 210 8964 033

social media foto b   social media youtube   social media map b