Λόφος Λαθούριζας ή Λαθούρεσσας

sights

Ο λόφος της Λαθούριζας ή Λαθούρεσσας έχει ύψος 132μ. από το επίπεδο της θάλασσας. Στο ανατολικό του έξαρμα οργανώνεται ένας οικιστικός πυρήνας που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αι. πΧ έως και τον 6ο αι. π.Χ. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1939 από τον Φ. Σταυρόπουλο. Ανασκάφηκαν 25 οικίες και ανάμεσα τους ξεχώρισε συγκρότημα 4 δωματίων (Δωμάτια Ι-IV) που θεωρήθηκε ως η κατοικία του άρχοντα, με ταυτόχρονη λατρευτική χρήση. Ωστόσο το κύριο λατρευτικό οικοδόμημα του οικισμού υπήρξε ένας κυκλικός χώρος (Θόλος-IV/διαμέτρου 7.75μ), χτισμένος σε περίοπτη θέση, χρονολογούμενος στους αρχαϊκούς χρόνους, με πλήθος αφιερωμάτων, από τα οποία ξεχωρίζουν γυναικεία ειδώλια, κοσμήματα κλπ. Σχετικά με τη λατρευόμενη θεότητα στο λόφο της Λαθούριζας η πιο πιθανή είναι η λατρεία μίας χθόνιας γυναικείας θεότητας σχετικής με την καλλιέργεια και την ευφορία της γης.
Ο οικισμός πάνω στο λόφο, είναι σε χρήση μέχρι και τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. αλλά παρατηρείται θρησκευτική και λατρευτική χρήση του λόφου και κατά τους επόμενους δύο αιώνες.
Στο δυτικό έξαρμα του λόφου, το οποίο είναι ψηλότερα από το ανατολικό, εντοπίζεται φρουριακή εγκατάσταση, έκτασης περίπου 30τμ, που περικλείεται από ισχυρό τοιχίο, στις 3 πλευρές του λόφου, ενώ η τέταρτη πλευρά, έχει αφεθεί ελεύθερη, λόγω της απόκρημνης φυσικής διαμόρφωσης. Διακρίνεται είσοδος με παραστάδες, και ίχνη πύργου, ενώ αναφέρεται η ύπαρξη λίθινου βωμού και υπολείμματα κτιρίου. Η εγκατάσταση χρονολογείται τον 5ο-4ο αι. π.Χ και διέθετε καταπληκτική θέα σε όλο το Σαρωνικό κόλπο, αλλά και στην πεδιάδα της Βάρης.
Στον λόφο αυτόν υπάρχουν ερείπια οικισμού με σπίτια κυκλικά και ορθογώνια. Έχουν ανασκαφεί 25 μικρές οικίες, ιερό και βωμός με ευρήματα εξαιρετικά, όπως πήλινα ειδώλια, πόρπες και σκουλαρίκια από διάφορα μέταλλα κ.ά. που χρονολογούνται από τον 7° - 5° π.Χ. αι.
Τα σπίτια είναι προσεγμένα, με επιμελημένη τοιχοδομία και δάπεδα με διαστάσεις των δωματίων κατά 3X2 ή 3X4.

Η επιλογή της θέσης και η οχύρωση της με περιμετρικό τείχος, που σε ορισμένα σημεία φθάνει το 1 μέτρο, είναι επιλογή προστασίας και ασφάλειας από ξαφνικές επιδρομές αλλά και παρατήρησης και ειδοποίησης των Αθηνών για τους επικείμενους κινδύνους, αφού ο λόφος προσφέρεται για τον έλεγχο της κίνησης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζωστήρα (Βουλιαγμένη) Αστυπάλαιας (Νησί του Πατρόκλου) και Σουνίου προς Ζωστήρα.
Τα υπολείμματα τού ιερού έκρυβαν μικρά αγαλματάκια (ειδώλια) και κοσμήματα.
Ιδιαίτερη μνεία, θα πρέπει να γίνει σε τρεις όρους, λαξευμένους επί του φυσικού βράχου, σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 200μ έκαστος, επί του λόφου της Λαθούριζας. Και οι 3 όροι αναγράφουν ΖΩ-ΟΡΟΣ-ΒΑ «Ζωστηρίων όρος γης βασιλικής» και χρονολογούνται στην εποχή του Αδριανού (2ος αι. μ.Χ.). Έχουν ερμηνευθεί ως όριο μεταξύ της γης των Ζωστηρίων και είτε κάποιου ιδιοκτήτη που το όνομα του αρχίζει από ΒΑ είτε της γης υπό βασιλική-αυτοκρατορική ιδιοκτησία, στα όρια της σημερινής Βάρης.

Ιδιαιτερότητες - Επικινδυνότητα
Ο χώρος είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων. (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 2104590700)

social media PDF_FILE   social media foto b   social media youtube   social media map b